Skracujte knôty, oplatí sa to

Sviečka je taký malý vyladený systém. Jednou jeho časťou sú vonné oleje a vosk, ktoré slúžia ako “palivo”. Druhou zase knôt, ktorý sa stará o to, aby sa palivo rovnomerne míňalo a sviečka horela pekne a bezpečne. 

Sviečkových knôtov sú doslova tisícky. A výrobcom sviečok trvá pomerne dlho, kým nájdu ten správny typ pre sviečky, ktoré robia. Potrebujú na to urobiť desiatky, niekedy až stovky testov horenia. Nám trvalo približne 140 pokusov. Až potom sme správne “napasovali” knôt na typ sviečok, ktoré vyrábame. Áno, spálili sme skutočne 140 sviečok, kým sme celý sviečkový systém správne vyladili. 


Knôty, ktoré používame my sú z čistej bavlny, bez chemikálií. V iných typoch knôtov sa používajú stabilizátory horenia alebo rôzne olovnaté prísady. Každý knôt si však vyžaduje starostlivosť. Našťastie iba minimálnu - pri každom zapálení sviečky skráťte knôt na približne 5 milimetrov. Je jedno, či to urobíte manikúrovými nožničkami, špeciálnym zastrihávačom knôtu (elegantná, ale zbytočná vec) alebo prstami. 

Vďaka tomuto jednoduchému triku budete mať o krôčik viac k titulu sviečkofil a navyše sa vyhnete nasledujúcim hrozbám.


Knôt sa nebude topiť

Príliš dlhý knôt sa môže “utopiť” vo vosku. Môžete tak mať problém nabudúce sviečku opäť zapáliť. Tento problém sa dá vyriešiť jednoducho. Opatrne roztopte vrchnú vrstvu vosku a trochu z nej odlejete. Môžete tak urobiť fénom, teplovzdušnou pištoľou alebo dajte sviečku na pár minút do rozohriatej rúry, kým sa začne vrchná vrstva vosku topiť. Nepovieme vám presné teploty ani minúty, nevieme totiž parametre “zariadení”, s ktorými budete vosk roztápať. 

Máme len jednu praktickú radu - použite pri tom zdravý rozum. Z roztopenej vrstvy trochu odlejte, kým sa neodkryje knôť a potom ho opatrne skráťte na cca 5 milimetrov. Tomuto všetkému však môžete predísť veľmi jednoducho - skracujte knôt!




Tieto hríby nechcete

Neskracovaný knôt môže hríbikovať. Na neskrátenom knôte sa môžu usadzovať uhlíkaté zvyšky horenia, ktoré sa vyformujú do podoby hríbika. Kvôli nemu bude mať sviečka nestabilný plameň - buď priveľký alebo primalý. A to môže viesť k nebezpečným situáciám. Preto skracujte knôt! Je pre vás hríbikovanie nový pojem? Obrázok povie viac...




Dymové signály už vyšli z módy 

Sviečky, na ktorých neskracujete knôt budú dymiť. A to tak, že dosť! Urobili sme niekoľko testov, aby ste videli, ako to vyzerá v praxi. Zobrali sme dve rovnaké sviečky (rovnaká gramáž, rovnaké knôty, rovnaké poháre, rovnaký deň výroby). Na jednej sme zastrihovali knôt (sviečka označená písmenom “Z”) a na druhej sme ho nechali od začiatku do konca horieť neskrátený (sviečka označená písmenom “N”). 

Po približne 8 hodinách sa na stene za “nezastrihovanou” sviečkou začal tvoriť čierny fľak. A kým sviečka dohorela do konca, poriadne sa zväčšil. Na konci pokusu sme teda museli stenu premaľovať. Nechce sa vám to robiť po každej zapálenej sviečke, však? :-) Čiže znovu - skracujte knôt!




Podstatne dlhšie

Sviečka so zastrihovaným knôtom horí lepšie a dlhšie. Navyše, jej vôňa sa bude rovnomerne uvoľňovať počas celej doby horenia. Aby sme si to overili, zobrali sme časozbernú kameru a nafilmovali dve sviečky (Z - zastrihovaný knôt, N - nezastrihovaný knôt). Tá, na ktorej sme knôt skracovali, horela o 17% dlhšie ako druhá. A to je celkom slušný rozdiel. Preto - skracujte knôt!



Pozrite si test horenia




Úprimne - je celkom jedno, či si sviečku kúpite od nás, v drogérii, Ikei alebo niekde na trhu. Vždy jej skracujte knôt. Naozaj sa to oplatí.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.