Predtým, ako si ju zapálite

OK, priniesli ste si domov novú sviečku. Krásnu, voňavú a už sa tešíte, na ten moment, kedy si ju zapálite. Skúste ešte chvíľu vydržať. Fakt len chvíľu - kým nedočítate tento článok. Oplatí sa. Sviečka si totiž vyžaduje starostlivosť a je úplne jedno, či ste si ju kúpili od nás, v drogérii alebo kdekoľvek inde. A postarať sa o ňu nie je žiadna raketová veda.


Prvé zapálenie

Dajte jej čas. A tým časom myslíme približne tri hodiny. Približne toľko totiž trvá, kým si sviečka po prvom zapálení vytvorí súvislý “bazénik” roztopeného vosku až k okrajom. Možno to bude znieť zvláštne, ale vosk má totiž čosi ako pamäť a prvotný bazénik sviečke zaručí, že pri každom ďalšom zapálení bude horieť dobre. To znamená napríklad, že sviečka nebude “tunelovať”, teda že zvyšky vosku neostanú nevyužité na stenách pohára.


Skracujte knôt

Fakt. Seriózne. Naozajsky. Skracujte ho prosím! Toto je asi najdôležitejšia rada, ktorú vám môžeme dať. Pri každom ďalšom zapálení sviečky by mal byť dlhý približne 5 milimetrov. Nemusíte zase kvôli tomu utekať po pravítko, stačí ísť na to približne. Či už ho odstrihnete nožničkami, odlomíte prstami,či upravíte špeciálnym zastrihávačom knôtu - to je úplne jedno. Podstatné je, že bude skrátený. Vďaka tomu bude sviečka horieť optimálnym plameňom,navyše  podstatne dlhšie a bezpečnejšie. 

Na konci neskracovaného knôtu sa navyše zvykne vytvárať “hríbik”. A kvôli nemu nebude nikdy sviečka horieť tak, ako by mala. Bude mať nestabilný a čmudiaci plameň. Asi sa vám nechce po každej sviečke, čistiť stenu od sadzí, však?


Ehm, na veľkosti fakt záleží

Ak na dne sviečky ostáva približne 1 centimeter vosku, už ju nezapaľujte. Úprimne - naše sviečky síce vždy dohoria až do konca, ale vo zvyšku vosku môžu z používania sviečky nahromadené zvyšky spáleného knôtu, zápaliek, či iné nečistoty. A tie čo? Tie môžu vzbĺknuť.


Tu na poličke bude super vyzerať

OK, dobré rozhodnutie, len si dajte pozor na to, aby na ňu napríklad nepieklo slnko, lebo vosk sa môže roztopiť a knôt sa ponorí do sviečky, odkiaľ ho už nevytiahnete.

Prievan - ďalšia komplikácia pre vaše sviečky. Tie totiž v prúdiacom vzduchu horia nepredvídateľne, nemajú stabilný plameň a vosk z nich odhorieva príliš rýchlo. Často máme doma rôzne mikroprievany, ktoré si ani nevšímame. Odhalíme ich pomocou plameňa sviečky. Keď bude nepravidelný a bude sa “trepotať”, bolo by fajn sviečku preniesť na iné miesto (v tejto súvislosti pozor aj na ventilátory). Zároveň ale treba povedať, že sviečky by ste mali zapaľovať v dobre vetranej miestnosti, pretože plameň čo? Plameň spotrebúva kyslík. Pozor aj na to, aby ste to neprehnali s množstvom zapálených sviečok. Čím viac kyslíka pre sviečky, tým menej ho ostane pre vás.

Po zapálení myslite aj na to, aby sviečka nestála blízko horľavých predmetov, ako sú napríklad záclony, posteľné obliečky, nábytok, … Výstraha pre vlasáčky a vlasáčov - áno, aj vlasy sú fakt horľavé.


Dohorela, a čo teraz?

Pri našich sviečkach máte na výber dve možnosti. Buď ju zrecyklujete, či upcyklujete priamo vy alebo vám s tým pomôžeme. Pohár s viečkom môžete vyčistiť a použiť ako dózičku na rôzne drobnosti - šperky, kozmetiku, mušle, … (my v nich máme napríklad gumených medvedíkov :-) ) Alebo nám sviečku pošlite a my vám vrámci nášho recyklačného programu vrátime novú - či už s vôňou, ktorú mala pôvodná alebo si vyberte nejakú inú. 


Ak máte akékoľvek ďalšie sviečkové otázky - sem s nimi, už teraz sa tešíme na každú z nich! Fakt.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.