Modrá destiléria: Svetový levanduľový olej z Malých Karpát
Ručne, pomaly a poctivo. To je jediný správny prístup pre Štefana Gulíka, pestovateľa levandule a výrobcu levanduľového oleja v Modrej destilérii. Prečo sa rozhodol riešiť levanduľu pod malými Karpatmi? Zamiloval si ju vo Francúzsku.
“Po revolúcii som chodil na brigády a už je to 20 rokov. Najviac som si zamiloval práve levanduľu,” hovorí Gulík. Postupne sa o nej naučil všetko, priniesol prvé sadenice, s manželkou kúpili pole a rozbehli svoj sen.
Foto: Archív Štefana Gulíka
Špičková kvalita
Viac ako 13-tisíc modro-fialových sadeníc sa nachádza približne dva kilometre od Modry smerom na Budmerice. Označenie pri cesti veľmi nehľadajte, na poľnú cestičku odnaviguje Googlemaps, ale aj to iba na miesto vyznačené fotografiou. Štefan Gulík sa radšej venuje manuálnej práci ako sociálnym sieťam. A to sa odzrkadľuje aj na kvalite jeho produktov. Profesionálny hasič je aj náruživý včelár.
Foto: Marco Baláž
“Chemický rozbor oleja z našej levandule vyzerá úplne rovnako ako z tej vypestovanej vo Francúzsku. Kvalita je jedna vec, ale atmosféra a zážitky sa preniesť nedajú. “ vraví Gulík.
Na Slovensku je profesionálne pestovanie a spracovanie levandule stále výnimočné. O to krajší pohľad na malé slovenské Provensálsko. Sezóna kvitnutia a zberu je približne dva týždne. “Levanduľa na dekorácie sa má zbierať keď má prvé kvietky. Na destiláciu naopak, keď už je celá rozkvitnutá,” hovorí Gulík.
V závislosti od počasia sa začína približne začiatkom júla. Kvety levandule vtedy vyzerajú najkrajšie, čo využíva veľa fotografov na populárne levanduľové fotenia. Rezervácie najlepšieho miesta s výhľadom na zapadajúce slnko sú beznádejné obsadené.
Foto: Archív Štefana Gulíka
Skoro sme odpadli
Keď nám pán Gulík zavolal s ponukou vzorky svojho vlastného oleja, nemali sme žiadne očakávania. Po otvorení fliaš s jednoduchou etiketou nás vôňa jeho olejov úplne dostala. Zaujímavejší levanduľový olej sme za dva roky sviečkarenia nemali a to sme ich dovtedy vyskúšali približne 15 Nežný ale silný. Sladkastý aj zemitý. Znalci by povedali , že má čerstvý gáfrový vrchný tón s drevitým, bylinným podtónom.
Foto: Archív Modrá destiléria
V Botanicandle používame olej z odrody Levanduľa Grosso. Ide o kríženca tradičnej levandule lekárskej alebo úzkolistej (lavandula angustifolia) a levandule širokolistej (lavandula latifolia). Hybrid Grosso vznikol prirodzene v prírode. Má veľa veľkých kvetov, ktoré sú bohaté na olej. Nájdete ho v sviečkach a difuzéroch mandarínka • levanduľa a tiež v kombinácii geránium • eukalyptus • levanduľa.
Esenciálny olej získavjú Gulíkovci z kvetov parnou destiláciou. Všetko poctivo - ručne a v malom destilačnom prístroje, v ktorom kúri drevom.
“Je to pomalý proces, nemôžeme ju natlačiť ani použiť vyšší tlak, pretože chceme najkvalitnejší olej” vysvetľuje.
Foto: Marco Baláž
Hlavne ju nepolievajte
Pri prechádzke jeho záhonmi vidíme stovky čmeliakov. Pochutnávajú si na nektári a zbierajú aj peľ. Na levanduli dokonca aj s chuťou nocujú. Pri zbere treba dávať pozor na ich hryzadlá. Levanduľa nemá veľa škodcov. “Najviac je háklivá na mráz. Pred rokom nám prvé, hlavné kvietky odmrzli,” vraví.
“Najhoršie, čo môžete doma na záhrade spraviť, je levanduľu polievať, bude síce rásť, ale kvety ovisnú. Keď chcete mať kvalitný esenciálny olej, musíte mať úplne sucho a čo najviac svetla.” Korene levandule siahajú aj niekoľko metrov pod zem - v horských oblastiach dokonca až do 8 metrovej hĺbky . Niektoré odrody rastú aj v nadmorských výškach nad 800 metrov nad morom a olej z nich patrí medzi najkvalitnejšie a samozrejme aj najdrahšie.
Foto: Marco Baláž
A raz ho stretnete na trhoch
Aktuálne ponúka Modrá destiléria okrem samotného oleja pre ďalších výrobcov aj drobnosti ako mydlá, sirupy a sviečky. Snom pána Gulíka je pomaly zveľaďovať svoj levanduľový “biznis”. Produkty ponúkať pod vlastnou značkou a chodiť so stánkom na trhy. My mu v tom držíme palce a už teraz sa nevieme dočkať nového najlepšieho levanduľového oleja spod Malých Karpát.
Za fotografie ďakujeme Marcovi Balážovi, follownite ho na jeho Instagrame tu.